Rendering

Pytania nie pasujące do pozostałych for w tej kategorii.
Awatar użytkownika
Woobuz
Posty: 270
Rejestracja: 16 wrz 2012, 12:47
Lokalizacja: Bielsko Biała
Kontaktowanie:

Rendering

Postautor: Woobuz » 28 gru 2012, 19:04

Witam. Mam dość denerwujący problem z renderem animacji :cry: . Stworzyłem animację i chciałbym ją teraz wyrenderować, ale jak ustawiam Render Image, to wychodzi coś takiego:

http://www.bankfotek.pl/view/1386616

Potem ustawiam Render OpenGL Image i wychodzi to, co chcę, ale widać wszystkie linie ze świateł:

http://www.bankfotek.pl/view/1386618

Wiecie, jak to zrobić, żeby nie było tych linii, a bohater miałby teksturę?

PS: Bohatera teksturowałem na UV, a Mapkę zimportowałem z programu Mineways ( format mapki to .obj )

Pozdrawiam
"Bo w każdym z nas jest Chaos i Ład, Dobro i Zło. Ale nad tym można i trzeba zapanować. Trzeba się tego nauczyć."

Awatar użytkownika
Dagon
Posty: 94
Rejestracja: 21 lip 2012, 15:30

Re: Rendering

Postautor: Dagon » 28 gru 2012, 19:19

Ten koleś ma jakiś materiał? Jeśli tak, to czy w materiale jest textura? Nie? Dodaj ją. Else i have no idea ;)

Awatar użytkownika
Woobuz
Posty: 270
Rejestracja: 16 wrz 2012, 12:47
Lokalizacja: Bielsko Biała
Kontaktowanie:

Re: Rendering

Postautor: Woobuz » 28 gru 2012, 19:58

Dzięki wielkie :lol: Ustawiłem bohaterowi materiał i dałem Coordinates na UV i działa :lol:

Pozdrawiam
"Bo w każdym z nas jest Chaos i Ład, Dobro i Zło. Ale nad tym można i trzeba zapanować. Trzeba się tego nauczyć."

Awatar użytkownika
Woobuz
Posty: 270
Rejestracja: 16 wrz 2012, 12:47
Lokalizacja: Bielsko Biała
Kontaktowanie:

Re: Rendering

Postautor: Woobuz » 28 gru 2012, 20:38

Jeszcze dwie sprawy co do tej animacji. Animacja się wyrenderowała, ale jak próbuję ją puścić na Play Rendered Animation, to mi pisze "Blender 2.63 doesn't support playback: 'blender'". Jak to naprawić?

Druga sprawa. Kiedy już to naprawię, to jak zapisać wyrenderowaną animację w formacie np. GIF? Tak, żebym mógł tą animację dać później do Movie Makera.
"Bo w każdym z nas jest Chaos i Ład, Dobro i Zło. Ale nad tym można i trzeba zapanować. Trzeba się tego nauczyć."

Awatar użytkownika
janek
Posty: 237
Rejestracja: 19 lip 2012, 14:23
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Rendering

Postautor: janek » 29 gru 2012, 12:13

eszcze dwie sprawy co do tej animacji. Animacja się wyrenderowała, ale jak próbuję ją puścić na Play Rendered Animation, to mi pisze "Blender 2.63 doesn't support playback: 'blender'". Jak to naprawić?

W jakim formacie to renderujesz?

Druga sprawa. Kiedy już to naprawię, to jak zapisać wyrenderowaną animację w formacie np. GIF? Tak, żebym mógł tą animację dać później do Movie Makera.

Blender nie ma opcji renderu w gif ale na pewno są jakieś pluginy. btw. Po co ci gif do movie maker?

Awatar użytkownika
Woobuz
Posty: 270
Rejestracja: 16 wrz 2012, 12:47
Lokalizacja: Bielsko Biała
Kontaktowanie:

Re: Rendering

Postautor: Woobuz » 29 gru 2012, 13:20

Kiedy już zrobię całą animację, to naciskam Render>Render Animation.
Jak animacja już się zrenderuje, to klikam w Play Rendered Animation i wtedy mam ten błąd :cry:

Jeżeli chodzi o format, to po prostu chcę zrobić z tej animacji krótki filmik (dokładniej intro) dla MinecraftPolska ;)
Dlatego chcę zapisać animację w jakimś formacie. Wtedy mogę to wrzucić na Movie Maker, dodać kilka dźwięków i zapisać :)
"Bo w każdym z nas jest Chaos i Ład, Dobro i Zło. Ale nad tym można i trzeba zapanować. Trzeba się tego nauczyć."

Awatar użytkownika
Woobuz
Posty: 270
Rejestracja: 16 wrz 2012, 12:47
Lokalizacja: Bielsko Biała
Kontaktowanie:

Re: Rendering

Postautor: Woobuz » 29 gru 2012, 16:16

Wiecie jak to naprawić? I jak zapisać animację w takim formacie, żeby dało się go wrzucić do movie makera? Jak dałem Render Animation, to w folderze "temp" utworzyły mi się klatki z tej animacji :| Czy tylko tak można zapisać animację?
"Bo w każdym z nas jest Chaos i Ład, Dobro i Zło. Ale nad tym można i trzeba zapanować. Trzeba się tego nauczyć."

Awatar użytkownika
Karricjusz
Posty: 54
Rejestracja: 22 lip 2012, 18:41

Re: Rendering

Postautor: Karricjusz » 29 gru 2012, 16:45

Czy przypadkiem w zakładce Render w Output nie masz ustawionego PNG? Bierzesz któryś z formatów Movie i tyle, w temp powinien pojawić się filmik o nazwie zawierającej ilości klatek. Ja zawsze biorę AVI i, jak potrzebuję, przekształcam potem w SWF, bo jednak GIF wg. mnie w ogóle nie pasuje do takich filmów.
Obrazek

Awatar użytkownika
Woobuz
Posty: 270
Rejestracja: 16 wrz 2012, 12:47
Lokalizacja: Bielsko Biała
Kontaktowanie:

Re: Rendering

Postautor: Woobuz » 29 gru 2012, 17:33

OK dziękuję serdecznie :lol: Teraz działa :)
"Bo w każdym z nas jest Chaos i Ład, Dobro i Zło. Ale nad tym można i trzeba zapanować. Trzeba się tego nauczyć."

Awatar użytkownika
Woobuz
Posty: 270
Rejestracja: 16 wrz 2012, 12:47
Lokalizacja: Bielsko Biała
Kontaktowanie:

Re: Rendering

Postautor: Woobuz » 29 gru 2012, 18:52

Właśnie wrzuciłem animację na YouTube 8-) Daję link:

http://www.youtube.com/watch?v=hP6wxAJgiz4

Pozdrawiam :)
"Bo w każdym z nas jest Chaos i Ład, Dobro i Zło. Ale nad tym można i trzeba zapanować. Trzeba się tego nauczyć."


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość