Point Light Cienie

Problemy z oświetleniem sceny w grze, rodzajami świateł, cieniami...
dynamowy
Posty: 16
Rejestracja: 26 kwie 2014, 19:17

Point Light Cienie

Postautor: dynamowy » 22 lut 2015, 20:29

Udało mi się osiągnąć efekt rzucania cieni z point lighta, co o tym myślicie? :)

Ułożyłem spot lighty w "strategicznych" miejscach dla point lighta, daje wam plik, obczajcie. https://www.dropbox.com/s/r7x9w1mfjdm2gzq/point_light.blend?dl=0

U mnie stałe 60 FPS.

Awatar użytkownika
Mortus
Posty: 88
Rejestracja: 19 lip 2012, 0:06

Re: Point Light Cienie

Postautor: Mortus » 22 lut 2015, 21:52

U mnie stałe 60 FPS.


Za to u mnie w porywach do 1,5 FPS. Serio :(

Dynamonowy
Posty: 41
Rejestracja: 26 kwie 2014, 19:19

Re: Point Light Cienie

Postautor: Dynamonowy » 22 lut 2015, 22:30

Hmmm, tak jak myślałem. Bo jest tam chyba z 12 spotlightów, które osobno rzucają cień w rozdzielczości 2048, to dużo. Komputery o słabszym sprzęcie mogą nie uciągnąć. W ogóle te cienie w BGE wymagają jakiejś potężnej mocy obliczeniowej, mogliby to jakoś zoptymalizować, bo aż straszy. :cry: Szkoda, wielka szkoda, ech. Myślę naprawdę nad zmianą środowiska, Unity 5, wychodzi.

BTW, tamten dynamowy to też ja, mam dwa konta bo z jednym coś było nie tak i założyłem drugie i zalogowałem się przez przypadek na to drugie.

Dynamonowy
Posty: 41
Rejestracja: 26 kwie 2014, 19:19

Re: Point Light Cienie

Postautor: Dynamonowy » 22 lut 2015, 22:37

Pewnie laguje prze Variance Shadow Mapping, chciałem by cienie były gładkie, bo nie znoszę tych postrzępień.

Awatar użytkownika
Mortus
Posty: 88
Rejestracja: 19 lip 2012, 0:06

Re: Point Light Cienie

Postautor: Mortus » 22 lut 2015, 22:56

Zgadza się, znam to z autopsji. Jak dać BGE trochę więcej lamp i/lub jakieś cienie w sensownej rozdzielczości, to pręży się w agonii żeby to uciągnąć, a przecież są jeszcze inne obiekty, normalmapy itd. Mimo wszystko zazwyczaj idę na jakieś kompromisy i udaje mi się uzyskać w miarę zadowalający mnie efekt. Też myślę o przesiadce na Unity, ale akurat z innego powodu - raz, że chcę rozbudować swoje portfolio o nowe programy, a dwa, bo mam straszną ochotę zrobić coś na androida :ugeek: .


Wróć do „Oświetlenie i cieniowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość