Wczytywanie gry z pliku

Ogólne dyskusje na temat Blender Game Engine.
Awatar użytkownika
Woobuz
Posty: 273
Rejestracja: 16 wrz 2012, 12:47
Lokalizacja: Bielsko Biała
Kontaktowanie:

Wczytywanie gry z pliku

Postautor: Woobuz » 27 gru 2014, 0:28

Witajcie!

Mam pewien problem, z którym nie potrafię sobie poradzić. Mianowicie, stworzyłem dwa pliki .blend - jeden z nich to aplikacja, która ma przypisane dwie funkcje: Z (rozpocznij grę z pliku) oraz Esc (wyjdź z programu). Drugi .blend to sama gra.

I tutaj zaczyna się problem. Ok, wszystko działa, kiedy pracuję między plikami .blend. Ale chciałbym zapisać te same funkcje w postaci pliku .exe.

W skrócie, chciałbym, aby podczas włączania programu MENU GŁÓWNE i przyciśnięciu klawisza Z, aplikacja wczytywała grę, która powstała na innym pliku. Działa to na plikach .blend, ale na .exe już nie :cry:

Co powinienem zrobić, aby gra się wczytywała? :roll:
"Bo w każdym z nas jest Chaos i Ład, Dobro i Zło. Ale nad tym można i trzeba zapanować. Trzeba się tego nauczyć."

Awatar użytkownika
krasnoludek
Posty: 45
Rejestracja: 15 mar 2014, 17:21

Re: Wczytywanie gry z pliku

Postautor: krasnoludek » 27 gru 2014, 21:36

Popatrz tutaj http://blenderartists.org/forum/showthr ... gram-in-GE

Będzie trzeba użyć modułu subprocess, o ile już tego nie zrobiłeś :D

Awatar użytkownika
Woobuz
Posty: 273
Rejestracja: 16 wrz 2012, 12:47
Lokalizacja: Bielsko Biała
Kontaktowanie:

Re: Wczytywanie gry z pliku

Postautor: Woobuz » 28 gru 2014, 0:27

Hmm, czyli od czego mam zacząć?

Mam dwa katalogi, w jednym są pliki z menu, w drugim pliki z gry. Chodzi mi tu o takie pliki:

Obrazek

I jak tu teraz "połączyć" te dwa katalogi tak, żeby jeden program wczytywał dane z drugiego? Czyli jeżeli kliknę klawisz Z w menu, to włącza się gra :P
"Bo w każdym z nas jest Chaos i Ład, Dobro i Zło. Ale nad tym można i trzeba zapanować. Trzeba się tego nauczyć."

Awatar użytkownika
Woobuz
Posty: 273
Rejestracja: 16 wrz 2012, 12:47
Lokalizacja: Bielsko Biała
Kontaktowanie:

Re: Wczytywanie gry z pliku

Postautor: Woobuz » 28 gru 2014, 1:18

Okej, udało mi się :D

Wystarczyło wkleić plik .blend do tego samego katalogu, w którym znajdował się plik .exe :)
"Bo w każdym z nas jest Chaos i Ład, Dobro i Zło. Ale nad tym można i trzeba zapanować. Trzeba się tego nauczyć."


Wróć do „Ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość