Blackness

Tworzysz grę i chcesz się poszczycić postępami lub zasięgnąć opinii o niej? Pisz śmiało
Awatar użytkownika
Felioz
Posty: 62
Rejestracja: 10 paź 2012, 14:07

Re: Blackness

Postautor: Felioz » 17 mar 2018, 15:08

Sam twórca blendera mówi że możesz na blenderze zarabiać, więc prawdopodobnie tak. Możesz chyba nawet dać licencję RZTCCH i nikt Ciebie nie będzie o to ścigał. Niepotrzebnie się tym przejmujesz, chyba że o czymś wiesz czego ja nie wiem.

Awatar użytkownika
robertdolega
Posty: 97
Rejestracja: 31 sty 2018, 7:00
Kontaktowanie:

Re: Blackness

Postautor: robertdolega » 17 mar 2018, 15:40

A jaka to jest licencja RZTCCH? Bo nie mogę nigdzie znaleźć informacji o niej.

...bo jeśli całą grę połączę z Blenderplayerem to cała jest na licencji GNU GPL. Czyli ktoś może sobie ją przerobić i dalej robić z nią wszystko tak jakby była jego. A tego nie chcę. Dlatego robię tak, jak zostało to opisane gdzieś na stronie Blendeda. Gdy Blenderplayer tylko odpala plik (.blend) to ten plik nie jest powiązany z Blenderplayerem i mogę wtedy użyć licencji jakiej chcę. Muszę tylko też dać licencję Blenderplayera. I co? Wystarczy, że napiszę, że Blenderplayer jest na licencji GNU GPL, czy gdzieś jest cała licencja Blenderplayera, którą należy skopiować?

Awatar użytkownika
robertdolega
Posty: 97
Rejestracja: 31 sty 2018, 7:00
Kontaktowanie:

Re: Blackness

Postautor: robertdolega » 18 mar 2018, 0:25

Pomocy! Blender wyłącza się gdy chcę przejść do innej sceny lub gdy wybieram inny Layout (UV Editing, Animation itd.) . Reinstalacja i ponowne uruchomienie komputera nie pomogło. Przywrócenie ustawień fabrycznych też nie pomogło. Normalnie Blender działa jak stworzę nowy projekt, ale ten projekt z grą coś się popsuł. Jak to mogę naprawić? :cry:

Awatar użytkownika
robertdolega
Posty: 97
Rejestracja: 31 sty 2018, 7:00
Kontaktowanie:

Re: Blackness

Postautor: robertdolega » 18 mar 2018, 3:04

W konsoli CMD sprawdziłem i jedyna informacja jaka wyskakuje gdy Blender się wyłącza to: "Exception_Access_Violation". Naruszenie praw dostępu? Nie rozumiem...

Awatar użytkownika
maniek
Administrator
Posty: 617
Rejestracja: 18 lip 2012, 11:03

Re: Blackness

Postautor: maniek » 18 mar 2018, 14:34

Ciężko powiedzieć.. reinstal czego zrobiłeś? Jak chcesz to wyślij projekt do mnie i zobaczę czy to samo się dzieje u mnie
Nowy serwis z fajnymi, imprezowymi, niedrogimi koszulkami - http://fajne-koszulki.com.pl

Awatar użytkownika
robertdolega
Posty: 97
Rejestracja: 31 sty 2018, 7:00
Kontaktowanie:

Re: Blackness

Postautor: robertdolega » 18 mar 2018, 17:32

Robiłem reinstal Blendera. Sprawdziłem i problem występuje też na innych komputerach. Czyli coś z plikiem jest nie tak. Mogę jakoś przeimportować wszystko do innego pliku (.blend)? Wszystkie sceny, tekstury, obiekty i ich kostki logiki? Po prostu skopiować dokładnie wszystko do nowego pliku?

Na liście skryptów mam jakiś skrypt i tam są najczęstsze zdarzenia czy coć. I tam pisze w ostatniej linijce: Error: Loop in parent

Nie wiem czy to ma związek, ale może to coś znaczy.

Awatar użytkownika
Woobuz
Posty: 270
Rejestracja: 16 wrz 2012, 12:47
Lokalizacja: Bielsko Biała
Kontaktowanie:

Re: Blackness

Postautor: Woobuz » 18 mar 2018, 23:39

Może zapisz wszystko do nowego pliku? Czasami to może pomóc.

Ewentualnie zrób tę kopię zapasową, usuń wszystkie skrypty, w menu tekstu i kostkach, i zapisz pliczek. Jeśli to ma związek ze skryptami (w co wątpię), to powinno to pomóc.
"Bo w każdym z nas jest Chaos i Ład, Dobro i Zło. Ale nad tym można i trzeba zapanować. Trzeba się tego nauczyć."

Awatar użytkownika
robertdolega
Posty: 97
Rejestracja: 31 sty 2018, 7:00
Kontaktowanie:

Re: Blackness

Postautor: robertdolega » 19 mar 2018, 0:07

Też dalej to samo jest.
Odkryłem, że nie mogę przejść do drugiej z trzech scen. I do żadnego Layouta, który pokazałby tą scenę. Może to wina linkowania? Mam 3 sceny. W pierwszej jest kilka obiektów, one są linkowane do sceny 2, a ze sceny 2 są linkowane do sceny 3. Może nie powinienem tak robić? Teraz nawet jak kliknę na obiekt ze sceny 2 z okna Outliner to Blender się wyłącza. Nawet jak usunę scenę 3, i w momencie jak miałaby się pokazać scena 2, to też się wyłącza.

Awatar użytkownika
maniek
Administrator
Posty: 617
Rejestracja: 18 lip 2012, 11:03

Re: Blackness

Postautor: maniek » 19 mar 2018, 22:05

Hmmm... pod linuxem też się wywala :
Writing: /tmp/001.crash.txt


Ostrzeżenie: Program '/home/maniek/Aplikacje/upBGE/blender' nieoczekiwanie zakończył działanie.


Plik crash :
# Blender 2.79 (sub 1), Commit date: 2017-12-05 20:58, Hash 9aa9f62817

# backtrace
/home/maniek/Aplikacje/upBGE/blender(BLI_system_backtrace+0x30) [0x1bdd660]
/home/maniek/Aplikacje/upBGE/blender() [0x101f001]
/usr/lib/libc.so.6(+0x348e0) [0x7fd6d47bf8e0]
/home/maniek/Aplikacje/upBGE/blender() [0x18a302a]
/home/maniek/Aplikacje/upBGE/blender() [0x17caf47]
/home/maniek/Aplikacje/upBGE/blender() [0x17cb2b2]
/home/maniek/Aplikacje/upBGE/blender(GPU_edge_setup+0x15) [0x17cb925]
/home/maniek/Aplikacje/upBGE/blender() [0x18a3c34]
/home/maniek/Aplikacje/upBGE/blender() [0x1126e15]
/home/maniek/Aplikacje/upBGE/blender(draw_object+0x145e) [0x113510e]
/home/maniek/Aplikacje/upBGE/blender() [0x11003b8]
/home/maniek/Aplikacje/upBGE/blender(view3d_main_region_draw+0x192) [0x1104732]
/home/maniek/Aplikacje/upBGE/blender(ED_region_do_draw+0xa77) [0x13173f7]
/home/maniek/Aplikacje/upBGE/blender(wm_draw_update+0x6c4) [0x1024774]
/home/maniek/Aplikacje/upBGE/blender(WM_main+0x30) [0x101fca0]
/home/maniek/Aplikacje/upBGE/blender(main+0x417) [0xf91e47]
/usr/lib/libc.so.6(__libc_start_main+0xea) [0x7fd6d47abf4a]
/home/maniek/Aplikacje/upBGE/blender(_start+0x2a) [0x101bb6a]


Niestety nie mam pojęcia o co chodzi..
Nowy serwis z fajnymi, imprezowymi, niedrogimi koszulkami - http://fajne-koszulki.com.pl

Awatar użytkownika
robertdolega
Posty: 97
Rejestracja: 31 sty 2018, 7:00
Kontaktowanie:

Re: Blackness

Postautor: robertdolega » 19 mar 2018, 23:31

To ja kontynuuję pracę z kopii zapasowej. Raz straciłem prace z 4 lat i już zmądrzałem. Teraz mam 54 kopie zapasowe i wrócę do pracy , ale to mnie o kilka dni pracy cofnie i nie wiem co już zrobiłem, a co dopiero muszę zrobić, ale spróbuję. Jeśli problem wystąpi ponownie no to będzie koniec mojej pracy nad tą grą :(

Jednak chciałbym wiedzieć co powoduje problem, żeby w przyszłości temu zapobiec. Może tak: w grze postacie wrogowie są kopiowane i mają tą samą nazwę Property. W konsoli po uruchomieniu gry pisze (PL): Ostrzeżenie! Objekty mają tą samą nazwę Property. Użyj ["Nazwa_Property"] aby uniknąć konfliktów.

Property dla obiektów, które są w grze wrogami mogą powodować konflikty, ale jak mam dla każdej gwiazdki property 'coin', to nie ma ostrzeżenia. Nie wiem o co chodzi. A może wina jest taka, że najpierw pracowałem nad peojektem w wersii Blendera 2.79, a potem zaktualizowałem Blender do 2.79a?


Wróć do „Gry w trakcie realizacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość