Red End

Tworzysz grę i chcesz się poszczycić postępami lub zasięgnąć opinii o niej? Pisz śmiało
CacholaPL

Re: Red End

Postautor: CacholaPL » 26 sie 2014, 20:58

Właśnie pobieram, nie mogę się doczekać !

Awatar użytkownika
janek
Posty: 237
Rejestracja: 19 lip 2012, 14:23
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Red End

Postautor: janek » 26 sie 2014, 21:57

Obrazek

No niestety zginąłem :P Ale to jeszcze nie koniec 8-)

Sam klimat godny podziwu :D Lecz po dłuższym graniu czerwien może wypalać oczy, według mnie brak tu kontrastów. Być może to kwestia gustu :P
Udźwiękowienie robi tu dużo. Godne pochwały dopasowanie dźwięku w tle. Aż przypomniał mi się STALKER tam dzwiek w jakimś budynku
potrafił poruszyć wyobraźnie :twisted:
Ogółem podoba mi się design całego otoczenia :) Minimalne pod kątem optymalizacji ale swoje robi. POST APO to chyba mój ulubiony klimat .
Co do pojazdu, sterowanie i fizyka zostawia wiele do życzenia :( Czuje się w nim jak w symulatorze OMSI 2. Wolno przyspiesza, wolno hamuje i trzeba robić zakręty z wyprzedzeniem. Zupełnie jakbym jechał MAN'em NL 202 :lol:

Awatar użytkownika
lukaszfito
Posty: 140
Rejestracja: 28 gru 2013, 1:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Red End

Postautor: lukaszfito » 27 sie 2014, 0:27

Auto w becie to chyba zemsta na wszystkich samochodówkach ;) chodzi mi o to, że po prostu za ścigałkami nigdy nie przepadałem (choć przy paru i tak spędziłem wiele przyjemnych godzin grania). Janek jesteś kolejną osobą, która zwraca uwagę na jazdę i hamulce ;) Poprawienie tego nie sprawi problemów, wystarczy zmienić kilka wartości i powinno być dobrze.

Na razie nikt nie narzeka na czcionkę, więc w końcu mam ją z głowy :lol: chyba ...

PS: szukajcie tej jedynej czerwonej piramidy, która jest w becie :P jestem ciekaw co o niej myślicie.

CacholaPL

Re: Red End

Postautor: CacholaPL » 27 sie 2014, 16:42

Zacznę od początku:

Pobrałem grę, rozpakowałem, nie było pliku wykonywalnego przeznaczonego na Linuksa, więc otworzyłem plik game.blend i włączyłem podgląd gry, niestety, tylko czarny ekran, w pozostałych plikach też tak było, więc użyłem "Emulatora" Wine.

Otworzyłem plik Red End.exe "Program przestał działać"

Odpalam game.exe

No i działa ! 30 FPS, ale działa

Pierwsze co, jak najeżdżam na np. Nowa Symulacja to oczywiście jest ta czerwona kreska, która oznacza co kliknę, tylko, że ona pojawia się tam gdzie nie ma żadnej opcji...

Rozpoczynam grę, zaczynam grać i znalazłem jedną czerwoną piramidę, jakiś głos powiedział, że w nich są zawarte jakieś informacje.

A ta grawitacja, że spadam powoli, to bug czy to celowe ?

No dobra znalazłem pojazd, zacząłem jeździć. Powiem, że spodziewałem się lepszej fizyki, auto hamuje tak wolno, że zanim zahamuje, to zdążę uderzyć w drzewo i wycofać.

Przykrym zaskoczeniem było to, że albo nie było cieni wcale, albo się nie renderowały.

Świat faktycznie jest duży, ale jak jedzie się dalej, to coraz bardziej jest pusto i jest sama droga.

Więc czekam na odpowiedź na pytanie, czemu nie mogę uruchomić pliku .blend w Blenderze. (Czarny ekran i nic więcej)

Awatar użytkownika
pawianek
Posty: 61
Rejestracja: 03 sty 2013, 21:20

Re: Red End

Postautor: pawianek » 27 sie 2014, 19:37

dziwne mi google chrom zablokowało pobieranie i dało komunikat że plik jest złośliwy, jak mam to pobrać ? :oops:
Jeśli zechcemy możemy stworzyć wiele wspaniałych i dobrych rzeczy :)

Awatar użytkownika
janek
Posty: 237
Rejestracja: 19 lip 2012, 14:23
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Red End

Postautor: janek » 27 sie 2014, 21:11

Wejdź w "pobrane pliki" w opcjach w chromie i odblokuj. Tez miałem ten problem. ;)

Awatar użytkownika
Woobuz
Posty: 274
Rejestracja: 16 wrz 2012, 12:47
Lokalizacja: Bielsko Biała
Kontaktowanie:

Re: Red End

Postautor: Woobuz » 28 sie 2014, 11:01

Mi gra zatrzymuje się na ekranie wczytywania :cry: Tym z logo Łukasza :geek:
"Bo w każdym z nas jest Chaos i Ład, Dobro i Zło. Ale nad tym można i trzeba zapanować. Trzeba się tego nauczyć."

CacholaPL

Re: Red End

Postautor: CacholaPL » 28 sie 2014, 11:59

LubuPL pisze:Mi gra zatrzymuje się na ekranie wczytywania :cry: Tym z logo Łukasza :geek:

Spróbuj nacisnąć Esc lub inny klawisz

Awatar użytkownika
lukaszfito
Posty: 140
Rejestracja: 28 gru 2013, 1:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Red End

Postautor: lukaszfito » 28 sie 2014, 13:46

Postaram się odpowiedzieć na wszystko zaczynając od "złośliwego pliku" - pewnie strona filefactory jest uznana przez chroma jako niebezpieczna, jest tam pełno plików i dlatego trudno kontrolować ich przeznaczenie, niektóre na pewno są niebezpieczne, ale głupi bym był, gdybym rozsyłał wirusy podpisane własnym nazwiskiem :roll: wiem, że nikt mnie o to nie oskarża, ale chcę Was zapewnić, że jedynym co może być złe, jest to, że gra może się Wam nie spodobać :oops:

Moje logo samo nie znika, trzeba kliknąć myszką albo wcisnąć ESC (to taka zmyłka, żeby wszyscy zapamiętali, kto zrobił grę :mrgreen: )

Nigdy nie mówiłem, że zrobię wykonywalny plik linuksa, tylko, że pozostawię plik blend, który odpala grę, ale to fakt, że gra z tego pliku nie działa :( Wczoraj szukałem pół dnia płyty z Ubuntu, jak uznałem, że już jej nie znajdę, to szukałem pustej (bo sklepy były już pozamykane :lol: ), zrobienie boot-owalnego pendrive-a nie podziałało, ale przypominałem sobie, że mam gdzieś płytę wielokrotnego zapisu i w końcu odpaliłem Ubuntu, zainstalowałem Blendera i przekonałem się, że czarny ekran nie przemija :cry:

W Blenderze pod windows można włączyć widok konsoli błędów " Window > Toggle System Console " (samo też się pojawi, po włączeniu gry w oknie) ale w linuksowej nie wiem jak sprawdzić podejrzeć błędy, jakbym dostał komunikat z linijką błędu, to prawdopodobnie mógłbym ją naprawić. Jeśli ktoś ma pomysł to niech napisze, zobaczę co da się zrobić. Przypuszczam, że problem tkwi w bibliotekach " os " lub " sys ", wykorzystałem je, a wiem, że część tych funkcji nie działa na wszystkich systemach. Starałem się wyczytać, które działają przynajmniej na windowsie i linuksie, ale część po prostu nie była opisana.

Cienie nie są na całej mapie, to po prostu nie możliwe, pojawiają się w otoczeniu 100 metrów od gracza. Może odpalanie gry na emulatorze Wine powoduje błędy graficzne, to przecież bardzo prawdopodobne.

Co do modelu jazdy, to zrobię patcha ;) dodam też parę przekazów, które tłumaczą, że wolniejsze opadanie miało być w grze. Problem jest tylko taki, że jeśli gra działa wam w mniejszej ilości klatek, to opadanie spowalnia jeszcze bardziej i jedyny sposób na poprawienie tego, to zmiana ustawień w opcjach gry, by gra działała na Waszych komputerach w jak największej liczbie klatek. Auto też przyśpieszy i będzie lepiej hamować, jak dobrze ustawicie sobie opcje 8-)

Patcha dam za tydzień, muszę chwilę odpocząć od dłubania w grze ;)

Ach i jeszcze wielkość mapy. Jeśli przeczytacie " readme (beta).txt ", to dowiecie się, że:
- projekt gry zawiera 1364 obiekty
- na mapie gry znajduje się 11 481 obiektów
- ułożenie obiektów w grze gotowe w 2,53 %
- ukształtowanie terenu gotowe w 23,41 %

To oznacza, że wzniesienia, doliny i drogi zajmują prawie 1/4 finalnej wielkości mapy, co oznacza, że gra będzie 4-5 razy większa (żeby były te 22 km2).
Z kolei jeśli chodzi o obiekty, to te 11 i pół tysiąca ustawionych jest na obszarze, który zajmuje 1/40 finalnej wielkości (dlatego jest pusto, bo ten obszar jest znacznie mniejszy). Z patchem powiększe go może dwukrotnie (jeśli się uda) i będzie całe 5% mapy skończone :) Każda z dwunastu części gry powinna dodawać niecałe 10% mapy i fabuły, żeby było równomiernie i żeby części pojawiały się regularnie ;)

Ja wiem, że jeszcze wiele pracy i poprawek przede mną, ale mnie to nie odstrasza :lol:

Awatar użytkownika
krasnoludek
Posty: 45
Rejestracja: 15 mar 2014, 17:21

Re: Red End

Postautor: krasnoludek » 28 sie 2014, 20:14

Jestem już po testowaniu i oczywiście pod dużym wrażeniem. Przychylam się do tego, co Panowie pisali o samochodzie, ale to pewnie kwestia zmiany kilku parametrów, gra odbiłaby się niezłym echem, gdyby zobaczyła ją społeczność BA, większość projektów upada przed ukończeniem, a tutaj prawdziwy kozak by wyskoczył, niewiele jest tam osób, co się takimi produkcjami może pochwalić, w takich chwilach jestem dumny z bycia Polakiem :lol:

Zebrałem tą piramidkę, eksplorowałem trochę ( na nogach i pojazdem ), kilka razy mnie wcięło ( wnikałem w obiekty, przenikałem przez ściany, raz w ogóle nie chciał mi ruszyć wóz, musiałem restartować )

Niewiele mogę się wypowiedzieć na temat tych wszystkich efektów graficznych, ponieważ już od kilku lat nie gram w żadne nowe gry, za to przy okazji gry w Red End dowiedziałem się, że moja bateria laptopowa nagle się uszczupliła pojemnościowo :P ( oczywiście nie wina gry ).

Zrób sobie pauzę, należy Ci się za dobrą robotę, a potem energia sama przyjdzie.


Wróć do „Gry w trakcie realizacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość